18 jún

Stresszoldó technikák – tollpihe légzésgyakorlat

Azt a technikát szeretném nektek megmutatni, ami annak idején, amikor a nagylányommal éveken keresztül nagyon sokat szenvedtünk az altatással, nekem a legtöbbször segített, hogy ép ésszel túléljem ezt az időszakot.

A videó indításához KATTINTS A KÉPRE,
VAGY görgess tovább, és OLVASD EL írott formában! :)

Idegszálak kisimítása tollpihe

Ez pedig a légzéssel volt kapcsolatos. Nagyon sokféle légzéstechnika létezik, és ebből most egyet szeretnék megmutatni egyelőre, de ha követitek a Facebook oldalt, blogot, majd újabb és újabb technikákat fogok ezzel kapcsolatban is megosztani.

Egy-két gondolatot hadd mondjak a légzésnek a fontosságáról. Ahhoz, hogy megfelelő fiziológiai állapotban legyünk, hogy az egész testünknek az oxigénellátottsága megfelelő legyen, ahhoz rendesen kell lélegezni. A vér szállítja az oxigént és a tápanyagokat a sejtekhez, és a megfelelő oxigénszint szükséges ahhoz, hogy megfelelő energiával rendelkezzen a fizikai testünk.

Mi itt a nyugati kultúrában elég felszínesen lélegzünk, tehát nem töltjük meg a tüdőnknek az alsó és felső részét levegővel. Ez ami az emésztés szempontjából is lényeges, mert amikor a tüdőnek az alsó részébe ahogy vesszük ki-be, ki-be a levegőt, ezáltal a belső szerveink is kapnak egy természetes masszírozódást. Az emésztésünket ez nagymértékben segíti, sőt ezt meg is kellene, hogy kapják a belső szerveink.

Aztán anélkül, hogy lenne elég oxigén, úgy az agyunk sem fog elegendő oxigént kapni, ami pedig nem kérdés, hogy mennyire fontos.

Most azt az egy szempontot emelném ki funkcionálisan a légzésből, bár nagyon sokmindenre jó a légzés, hogy ha a légzéstechnikákat gyakoroljuk, akkor az nagyon-nagyon jól oldja a stresszt, nagyon-nagyon jó idegnyugtató tud lenni.

Ahogy említettem már, rengeteg sokféle légzéstechnika létezik, én most egy kifejezetten idegnyugtató légzéstechnikát hoztam nektek. Természetesen ezeket a különböző technikákat váltogattam egymással, például figyeltem a légzésemet, vagy nagy, erős kifújásokkal engedtem el a stresszt, millióféleképpen lehet stresszoldásra a légzést. Most a tollpihe módszert mutatom meg nektek.

A lényeg az, hogy először elkezdünk magunkba figyelni. Ezt akkor is lehet csinálni, amikor éppen altatunk, és ott van a baba az ölünkben, és már síkidegek vagyunk, akkor is lehet használni, amikor megy a hiszti, és az egyik jobban üvölt, mint a másik. A lényeg az, hogy befelé, magunkba figyelünk egy pár pillanatra, fókuszálunk, veszünk néhány mély lélegzetet, kifújjuk, beszívjuk, kifújjuk. És még egyszer, orron be, és orron ki, vagy a szánkon.

Magával azzal, hogy önmagunkra ráhangolódtunk, és elkezdjük figyelni a lélegzetvételünket, azzal már elkezdünk lenyugodni, mert már nem pörgetjük magunkat a szituáción, nem agyalunk, nem húzzuk fel rajta magunkat még jobban.

Miután ez a három, egyre nyugodtabb be- és kilégzés megvolt, utána becsukott szemmel egyszerűen képzeljük el, hogy a kezünkben tartunk egy tollpihét. Orron át beszívjuk a levegőt, és kifújjuk, ráfújunk a két ujjunkra, amit összecsippentettünk, mintha fognánk a tollpihét, ide célozunk, ide fújunk, hosszú, elnyújtott légzéssel. Elképzeljük, hogy egy tollpihe van az ujjaink között, és miközben kifújjuk a levegőt, és ráfújunk az ujjainkra lecsukott szemmel, elképzeljük, ahogy a tollpihe megrezeg a kifújt levegő hatására.

Nagyon jó gyakorlat! Nagyon hatásos.

A tollpihét elképzelve, néhány fújás után gyönyörű szépen le fogunk nyugodni, mert ahelyett, hogy az adott szituációba minél jobban belehergelnénk magunkat, elképzeljük ezt a tollpihét, ez az agyunkat leköti, és megnyugszunk.

És ugye ennek egy plusz hozadéka az, pláne ha rendszeresen csináljuk, mivel a gyerekek nagyon-nagyon jól leveszik a lelkiállapotunkat, a rezgéseinket nagyon-nagyon jól át tudják venni, hogy ha mi lenyugszunk, akkor a gyerek is nyugodtabb lesz. Nem biztos, hogy azon nyomban, vagy aznap, lehet, hogy párszor meg kell csinálnunk, vagy ez egy folyamat lesz, de úgy vagyunk összekötve, evolúciósan úgy fejlődtünk ki, hogy így működünk, egymásra vagyunk hangolva. Tehát ez még egy plusz hozadéka a történetnek, hogy nemcsak mi nyugszunk le, hanem a baba is sokkal nyugodtabb lesz.

Próbáljátok ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük