23 máj

Kimerültség ellen fehérjék

kimerültség ellen fehérjék

Amikor pici baba mellett huzamosabb ideig nem tudjuk kipihenni magunkat, és megközelítőleg sincs annyi lehetőségünk aludni, mint amennyit a szervezetünk igényelne, azért az bizony elég megterhelő tud lenni. Vannak persze álombabák, akik tényleg nagyon hamar átdurmolják az éjszakát, és Duracell szülők, akiknek meg sem kottyan az éjszakázás. Nálunk mindenféle kombináció előfordult,  a kislányom tipikus nem alvós baba volt, vele évekig rengeteget szenvedtünk. A kisfiam nagyon jó alvó volt, születése után tartotta a 6 hetet, ameddig éjszakánként többször evett, de utána tényleg átaludta az egész éjszakát. Az éjszakázások engem mindig borzalmasan megviseltek, a férjem pedig pár órás alvással is teljes funkcionalitásban működött.

Fórumokban, vicces Facebook posztokban és a többi édesanyával való beszélgetés során egyértelmű volt, hogy az anyukák túlnyomó része küzd a kevés alvás hatásaival, akár huzamosabb ideig, akár bizonyos időszakokban (pl. fogzás, betegségek). Éppen ezért úgy döntöttem, hogy összegyűjtök néhány ötletet egy cikksorozat formájában, ami segíthet átvészelni ezeket az időszakokat. Ebben a bejegyzésben a fehérjékről fogok nektek írni.

Tápanyagot, energiát minél kevésbé megterhelő formában!

Amikor kimerültek vagyunk, éppenhogy túlvagyunk a várandósságon, szülésen, esetleg szoptatunk is, akkor olyan ételeket érdemes összeválogatni, amelyek úgy adnak energiát, hogy közben nem terhelik meg az emésztőrendszerünket, nem pörgetik fel ezerrel, és feltöltenek minket a szükséges tápanyagokkal. A fehérjéknek kiemelt jelentősége van az étkezésben, mivel sejtjeink legfontosabb alkotórészei. Talán külön nem is kell mondani, hogy az édesanyák a saját testükben hordták ki a babájukat, és ezért a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitel mennyire fontos a számukra.

Ha elegendő fehérjét fogyasztunk, kevésbé érezzük magunkat éhesnek, és ha megfelelő mennyiségű zsírt is veszünk magunkhoz, akkor az a vércukorszintünknek is jót tesz. Nyolcféle olyan aminosavra van a szervezetünknek szüksége, amit nem képes magától előállítani, ezért érdemes a különböző típusú fehérjeforrásokat variálni.  A szervezetünk nem igényel annyi állati eredetű táplálékot, mint amit általában fogyasztunk, ha kevés növényi fehérje szerepel a táplálkozásunkban, akkor érdemes elgondolkodni, hogyan bővíthetnénk ki a repertoárt, mert így kevésbé terheljük meg a szervezetünket.

Fehérjeforrások:

  • Tojás: kétféle táplálék van a világon, amelynek fehérjetartalmát 100 %-ban tudjuk hasznosítani, ezek pedig a tojás és az anyatej. A tojás jó sok zsírral, szalonnával, elkészítve nagyon eltelít, és most nem ez a cél. Ha kimerültek vagyunk, könnyű étkekkel segítsük a testünket a táplálékfelvételben, ezért jó az egyszerű tojásrántotta (kevés olajjal) vagy a főtt tojás.
  • Húsfélék közül érdemesebb az alacsony zsírtartalmúakat választani, és a jó kis cupákos, zsíros kaják helyett például baromfihúst, sertéscombot, karajt vagy száraz marhahúst választani.
  • Hal: a halhús elfogyasztása után sem pihegünk utána órákig, hogy megemésszük, és egy csomó fehérje van benne.
  • Tejtermékek: tej, joghurt, sovány sajtok, túró, kefir. A valódi tej, és az abból készült tejtemékek nyomába sem érnek a boltiak tápanyagtartalmának, sokkal jobban csökkentik az éhségérzetet, és kevésbé is hizlalnak.
  • Csírák: könnyen emészthető táplálékok, és tápanyagokban különösen gazdagok. Nagyon népszerű a brokkolicsíra, búzacsíra, borsócsíra vagy retekcsíra. Beletehetjük őket levesekbe, főzelékekbe, szendvicsbe, salátákba vagy akár müzlibe is. Hihetetlen jól energetizálnak.
  • Hüvelyesek: kiváló fehérjeforrások, egyéni érzékenység kérdése, kit mennyire puffasztanak. Lencse, bab, borsó, csicseriborsó, én például imádom őket.
  • Rizs: az örök kedvenc, kiváló fehérjeforrás, akár fehér, akár barna.
  • Gabonafélék: búza, köles, zab, rozs, árpa. Lehetőleg a teljes kiőrlésű változatokat részesítsük előnyben, mert azokban több a rost, és egyenletesebben szívódik fel a szénhidráttartalmuk.
  • Olajos magvak: rengeteg fehérje és “jófajta” zsír van a dióban, mogyoróban, mandulában és napraforgóban.
  • Gomba: ez sem tartozik a kifejezetten nehéz ételek közé, és magas a fehérjetartalma.

Szoptatás és hasfájós babák:

A fentiek közül többféle ételnél is előfordulhat, hogy ha a szoptatás alatt fogyasztjuk, a babánál hasfájást válthat ki, ez egyéni érzékenységtől függ. Nagyon sokféle tanácsot lehet ezzel kapcsolatban olvasni. Az egyik véglet az, hogy egy csomó mindent hagyjunk ki  az étrendünkből, ha biztosra akarunk menni. A másik tábor szerint pedig bármit fogyaszthatunk. Ha a babánk hasfájós, és arra gyanakodunk, hogy ebben a táplálkozásunk szerepet játszik,  érdemes kipróbálni, hogy egy-egy ételfajtát egy-két hétre kihagyunk az étrendünkből, és megfigyeljük, változik-e a helyzet.

A cikksorozat többi részét itt tudod elolvasni.